“Mijn ex werkt niet mee aan het te koop zetten van onze woning”

De familierechtadvocaten en –mediators van Bos Van der Burg zien regelmatig dat er na het verbreken van een relatie problemen ontstaan over de gezamenlijke woning. Soms kunnen die problemen worden opgelost met mediation en soms moet daarover worden geprocedeerd.

Wat is een gezamenlijke woning?

Een woning is gezamenlijk op het moment dat meerdere mensen samen deze woning hebben gekocht. Samenlevende partners kunnen samen een woning bezitten, maar ook een broer en zus vanuit een erfenis. Een woning kan tevens gemeenschappelijk zijn vanwege een huwelijk. De woning valt dan in de gemeenschap van goederen, zelfs als die voor het huwelijk niet samen is aangekocht.

Wat kun je doen met een gezamenlijke woning?

Nadat de eigenaren van de woning (A & B als voorbeeld) niet meer willen samenwonen, zullen er diverse zaken geregeld moeten worden omtrent de woning. Er zijn in het algemeen vier opties met betrekking tot de eigendom van de woning:

  1. eigenaar A behoudt de woning;

  2. eigenaar B behoudt de woning;

  3. de woning wordt verkocht;

  4. zowel A en B blijven (voorlopig) eigenaar van de woning.

Indien A de woning behoudt, zal B door A moeten worden uitgekocht. Indien beide elkaar niet kunnen uitkopen, vallen opties 1 en 2 vaak af. De woning kan dan worden verkocht. Ook kunnen A en B afspreken dat ze samen eigenaar blijven (optie 4). Ze kunnen de woning dan bijvoorbeeld gaan verhuren en de opbrengst daarvan delen. Ook kunnen ze juist wachten totdat de markt aantrekt, zodat ze een hogere prijs voor de woning kunnen ontvangen.

Mediation

Wanneer de eigenaren niet samen afspraken kunnen maken over wat zij gaan doen met de woning of wanneer zij die afspraken juist goed schriftelijk wil laten vastleggen, is mediation een goede optie. De mediators van Bos Van der Burg kunnen dan bekijken of er tot goede afspraken kan worden gekomen en kunnen die afspraken ook vastleggen in een overeenkomst.

Procedure bij de Rechter

Wanneer ook mediation geen optie is en interventie van een eigen advocaat geen resultaat heeft, zal er niets anders op zitten dan een procedure te starten. De toestemming van de andere eigenaar om de woning in de verkoop te zetten, kan bijvoorbeeld worden vervangen door toestemming van de Rechter.

Ook indien de eigenaren het bijvoorbeeld niet eens worden over de vraagprijs, over de verdeling van de overwaarde of over wie welke lasten van de woning moet betalen, kunnen zij bij de Rechtbank terecht. De Rechter kan dan de nodige beslissingen nemen.

De familierecht advocaten van Bos Van der Burg in Zoetermeer kunnen u in een dergelijk proces natuurlijk bijstaan. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact met ons opnemen via 079 – 320 3366.

Dit artikel is geschreven door mr. L.J.W. (Lennard) Govers van Bos Van der Burg Advocaten, gevestigd in Zoetermeer. Lennard is een deskundige advocaat en mediator op het gebied van familie- en jeugdrecht en voert als advocaat regelmatig procedures over gezamenlijke woningen. U kunt contact met hem opnemen via 079-3203366 of via lgovers@bosvanderburg.nl. Zie ook  http://bosvanderburg.nl.