Blog: Raak je ooit verlost van je ex?

Bij een scheiding dienen de bezittingen en de schulden te worden verdeeld. Wanneer je dat hebt gedaan, zou je denken dat alles op orde is en kijk je daar dan dus ook niet meer naar om. Het was dan ook erg zuur voor Johan*, die dat dacht, maar jaren later nog met claims van zijn ex-vrouw werd geconfronteerd. De twee uitspraken in de zaak van Johan (uitspraak 1 en uitspraak 2) zijn gepubliceerd op Rechtspraak.nl.

Het overgeslagen goed

Indien ex-echtgenoten, bijvoorbeeld een gezamenlijke bankrekening nog niet hebben verdeeld, kan alsnog om verdeling daarvan worden gevraagd. Er werd aanvankelijk gedacht dat dit binnen een bepaalde termijn moest gebeuren, bijvoorbeeld binnen 20 jaar na de scheiding, maar ons hoogste rechtsorgaan de Hoge Raad heeft in 2015 nog bevestigd dat je dit altijd kan vorderen. Je kan dus 27 jaar nadat je bent gescheiden nog zo’n verzoek doen, zoals gebeurde bij Johan.

De feiten van de zaak van Johan

Johan en zijn ex-vrouw waren in 1984 in gemeenschap van goederen gehuwd. Na 7 jaar werd het huwelijk ontbonden en werden de bezittingen verdeeld. Althans, dat dacht Johan. Maar liefst 27 jaar na de echtscheiding kwam zijn ex-vrouw met het verhaal dat zij aanspraak wilde maken op het pensioen van Johan. Zij wilde zelfs nog aanspraak maken op de helft van de overwaarde van het toenmalige huis.

Johan was in shock dat hij na zoveel jaar nog geconfronteerd kon worden met dergelijke eisen van zijn ex. Ze hadden toen der tijd volgens Johan namelijk alles allang verdeeld. Voor het geval dat Johan nog iets aan zijn ex-vrouw zou moeten betalen, wierp hij als tegeneis op dat zijn ex in dat geval nog de helft van een door hem betaalde huwelijkse schuld moet terugbetalen en dat was maar goed ook.

De beslissing van de Rechtbank

De Rechtbank wees de verzoeken van de ex-vrouw namelijk gedeeltelijk toe. Zo bepaalde de Rechtbank dat Johan een gedeelte van zijn pensioen toch aan haar moet betalen, dit tot onvrede van Johan. Maar wel bepaalde de rechter dat met de pensioenbetalingen eerst de helft van de door hem betaalde huwelijkse schuld mag worden verrekend. Pas nadat die verrekening klaar is, hoeft Johan daadwerkelijk te gaan betalen aan zijn ex.

Het verzoek van zijn ex-vrouw met betrekking tot de overwaarde op de woning werd afgewezen, omdat zij onvoldoende had onderbouwd dat er sprake zou zijn van een woning die nog niet was verdeeld. Johan had namelijk uitgelegd aan de rechter dat die overwaarde allang was verdeeld en dat de vrouw ook wist van de verkoop van de woning, maar nooit eerder een aansprak daarop had gemaakt. Het verzoek werd daarmee als onvoldoende onderbouwd afgewezen.

Conclusie

Zet altijd op papier hoe je de bezittingen hebt verdeeld en maak daar goede en heldere afspraken over. Zo kun je voorkomen dat je ex 27 jaar later nog op de proppen komt met een verzoek om verdeling.

* De naam in deze blog is gefingeerd.

Deze blog is geschreven door mr. L.J.W. (Lennard) Govers. 

Lennard is een deskundige advocaat en mediator op het gebied van familie- en jeugdrecht, werkzaam bij Bos Van der Bug advocaten in Zoetermeer. U kunt contact met hem opnemen via 079-3203366 of via lgovers@bosvanderburg.nl. Zie ook http://bosvanderburg.nl